DYNAMIEK STARTER Racines: culinaire traditie op zijn Italiaans Onderaan de Elsensesteenweg, op een boogscheut van het Flageyplein, verschijnt binnenkort een splinternieuwe zaak gewijd aan de Italiaanse gastronomie. Onder de naam ‘Racines’ ontdekken we het nieuwe zuiderse spijshuis waaraan Francesco Cury en Ugo Federico samenwerken. Guy Van den Noortgate R acines Bottigliera, Gastronomia e Cultura. Deze volledige benaming spreekt boekdelen over de zonnige Italiaanse sfeer waarop de nieuwe zaak ons vergast. Een tijd geleden beslisten twee vrienden in Brussel een concept te lanceren dat streekgerechten en cultuur zou associëren. Ugo Federico is afkomstig van Anacapri (op het beroemde eiland van Capri, in de baai van Napels), terwijl Francesco Cury in Firenze werd geboren. De twee mannen ontmoetten elkaar enkele jaren geleden in de Cibreo, the place to be voor restaurant, trattoria, café, theater enz. in deze Toscaanse stad. Doorheen de jaren verdienden beiden daar hun sporen. Ugo Federico, die evenzeer in de kookkunst als in de handel uitblinkt, stond in voor het beheer van de wijnkelder. En als journalist geboeid door gastronomie verzekerde Francesco Cury onder andere het communicatiebeleid voor het theater en het restaurant. Drie jaar geleden begonnen ze eraan te denken een eigen zaak op te richten: een plaats waar gastronomie en cultuur hand in hand zouden gaan. Beide mannen zouden hun vaardigheden, ervaring en netwerk inbrengen. Over de vestiging werd veel nagedacht. De keuze viel ten slotte op Brussel, “een kosmopolitische stad die openstaat voor nieuwe ideeën en heel wat uitzichten biedt”. In Brussel leeft een flinke Italiaanse gemeenschap: zowel vroegere migranten als Italianen die in de verscheidene internationale instellingen van de hoofdstad werken. De twee ondernemers focussen echter niet uitsluitend op landgenoten, maar ook op al wie kwalitatief hoogstaande producten waardeert. Aan de lancering ging een kleine marktstudie vooraf, waarbij de kaarten en menu’s van de vele Italiaanse restaurants in Brussel werden gescreend. Aan de hand hiervan hebben ze beslist streekgerechten volgens de Italiaanse tradities van hun grootmoeders aan te bieden: “Wij voorzien een verzorgd seizoenmenu met unieke, kwaliteitsvolle ingrediënten. 80% van de gerechten op de spijskaart zullen verschillen van wat men in andere Italiaanse restaurants in Brussel vindt; de andere 20% gerechten worden elders ook aangeboden. Wij geven systematisch de voorkeur aan lokaal geteelde groenten Francesco Cury en Ugo Federico. en andere lokale producten. De korte en verantwoorde bevoorradingslijn wordt de bron (racines) van onze keuken. In dit verband gaan we samenwerken met Campesiño-Brussel, een markt van lokale telers die rechtstreeks verkopen.” Veel meer dan een restaurant Het concept omvat veel meer dan een restaurant. Racines is eerst en vooral een zaak in fijne voedingswaren, de ganse dag tussen 8u30 en 22u open. Het is daarnaast een restaurant dat tussen 12 en 15 uur toegankelijk is. En ten slotte kunt u tussen 17u30 en 22 uur in de wijnbar terecht. “Bij elk glas wijn bieden wij de klant een kleine portie van een van onze gerechten”, voegt Ugo Federico er aan toe. “Wij kiezen nauwgezet wijnen uit onze streken, met een duidelijke voorkeur voor biologische, of liever nog biodynamische producten.” Een selectie van Italiaanse producten komt vanzelfsprekend in de keuken aan bod maar zal ook in de zaak kunnen worden gekocht om mee te nemen; dit geldt onder andere voor de ter plaatse voorbereide verse pasta. En om af te ronden zal Racines twee avonden per week muziek aanbieden (jazz en blues), met optredens van Italiaanse artiesten, maar ook anderen… Meer info: www.racinesbruxelles.com ● 28 BECI - Brussel Metropool - februari 2015 R.T. Pagina 29

Pagina 31

Voor artikelen, online club bladen en cursussen zie het Online Touch content management beheersysteem systeem. Met de mogelijkheid voor een e-commerce shop in uw brochures.

Brussel Metropool - februari 2015 Lees publicatie 10026Home


You need flash player to view this online publication